Pod drobnohľadom polície železničné priecestia

16.12.2013 Bratislava

Policajti železničnej a dopravnej polície budú počas zajtrajšieho dňa (17. 12. 2013) dohliadať na vybraných železničných priecestiach a v ich bezprostrednej blízkosti na dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a plynulosti železničnej i cestnej dopravy. Cieľom akcie je najmä prevencia, teda pozitívne ovplyvnenie disciplíny účastníkov cestnej premávky za účelom zvýšenia bezpečnosti.
Za 11 mesiacov tohto roka evidujeme na železničných priecestiach 123 dopravných nehôd, pri ktorých boli dve osoby usmrtené, tri ťažko a 31 ľahko zranených osôb. Alkohol bol zistený v 18 prípadoch. Na železničných priecestiach v obci bolo 73 dopravných nehôd a mimo obce 50 dopravných nehôd.
Cieľom polície je znižovanie nehodovosti a úmrtnosti nielen na cestách, ale i miestach, kde hrozí vznik nehôd. Znižovanie dopravných nehôd a ich následkov je však záležitosťou celej spoločnosti. Železnice Slovenskej republiky kvôli zvýšeniu bezpečnosti a zníženiu dopravnej nehodovosti na priecestiach, s cieľom v maximálnej miere obmedziť nehody so smrteľnými následkami, označili každé železničné priecestie „jedinečným identifikačným číslom“. V prípade vzniku nehody na železničnom priecestí umožňuje toto číslo identifikáciu a ďalšie špecifikácie priecestia. Tieto údaje sú aktualizované v databáze každého operačného strediska na krajských riaditeľstvách Policajného zboru. V prípade telefonického oznámenia o nehode na číslo 158 je na základe identifikačného čísla možné miesto nehody veľmi rýchlo určiť. V závislosti od udalosti, ktorá sa na priecestí stala, tak môžu príslušné útvary polície a záchranné zložky prijať potrebné opatrenia a čo najrýchlejšie pomôcť.
Polícia zároveň apeluje na všetkých účastníkov, nie len motoristov, ale aj chodcov či cyklistov, aby rešpektovali výstražné svetelné a zvukové znamenia na železničných priecestiach, zvýšili pozornosť a boli opatrní pri vchádzaní a prejazde cez priecestia. Pred vstupom na ne sa treba presvedčiť, či je ním bezpečné prejsť bez ohrozenia života a zdravia.
 
mjr. Ing. Denisa Baloghová
hovorkyňa P PZ
 
 

Vyberte región